75 jaar bevrijd

PRESENTATIE STICHTING OORLOGSJAREN VLISSINGEN

De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen participeert volop in de viering van het 75e Bevrijdingsjaar. De voorbereidingen daarop zijn reeds in 2015 begonnen. Onze stichting hoopt een aantal projecten te realiseren die ook in de jaren daarna aan de periode 1940-1944 blijven herinneren. Om voldoende fondsen binnen te halen is het onderstaande bidbook opgesteld.

Klik hier voor het bidbook


VIERING 75 JAAR VRIJHEID

Het belooft bijzonder te worden: schepen die op 31 augustus 2019 over de Westerschelde varen om daarmee stil te staan bij de Slag om de Schelde. Naar verwachting zullen velen de schepen vanaf de kades van Terneuzen gaan aanschouwen. De NOS verzorgt daarnaast een live tv-registratie.

Het wordt de aftrap van de viering van 75 jaar vrijheid. Met een goede reden: in deze omgeving vond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke militaire slag plaats: de herovering van de Westerschelde en de omliggende gebieden. Geallieerden uit onder meer Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk leverden een zware strijd; duizenden militairen kwamen om. Op 8 november 1944 was alle weerstand gebroken en was de toegangsweg naar de haven van Antwerpen vrij. De haven was al in handen van de geallieerden en kon nu dan ook gebruikt worden voor de toevoer van troepen en materieel.

“Dit was een overwinning van strategisch belang voor de bevrijding van Europa”, zegt Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland en betrokken bij de viering op 31 augustus. Toch kreeg De Reu vroeger op school niets te horen over de Slag om de Schelde. Hij denkt dat veel mensen van na de Tweede Wereldoorlog weinig weten over wat zich toen heeft afgespeeld. Daarom is het goed dat er nu meer aandacht voor komt, vindt hij.

Behalve op het water zijn er ook programma’s op de kade waarin persoonlijke verhalen centraal staan. “Het moet niet alleen een militaire vertoning worden”, benadrukt De Reu. “Er zal ook aandacht zijn voor de gevallen burgerslachtoffers. Bovendien besteden we niet alleen aandacht aan de Slag om de Schelde; de bevrijding van heel Zuid-Nederland staat centraal. Met veel lokale comités in Zeeland en ook met partijen buiten Zeeland is inmiddels contact.”

“We merken dat er talloze initiatieven ontstaan”, vertelt burgemeester Jan Lonink van de gemeente Terneuzen. “Er wordt een breed programma georganiseerd, voor het hele jaar.” Zeeuwen praten volgens hem niet gauw over hun gevoelens, “maar ze zijn niet vergeten wat de geallieerden voor hen hebben betekend en hoeveel Zeeuwen zijn omgekomen. Ze vinden het dan ook erg belangrijk dat zij worden geëerd.”

De Reu hoopt dat de viering op 31 augustus mensen in heel Nederland bewust maakt van de betekenis van de Slag om de Schelde. “Het zou ook mooi zijn als het straks een vaste plek krijgt in de lesprogramma’s van scholen, voor zover dat nog niet het geval is.”

Bron: Nationaal Comitie 4 en 5 mei, 2018


ACTIVITEITEN EN HERDENKINGEN 75 JAAR SLAG OM DE SCHELDE

Programma op de site van de gemeente Vlissingen: klik hier.  Onderaan die pagina kunt u een powerpoint-presentatie van de gemeente downloaden.

Uitzending NOS op 31 augustus 2019: klik hier voor persbericht in PZC

Zie ook de dia-presentatie van Colonel Tim Young op 26 oktober 2018, onderaan op de pagina “Bevrijding”: klik hier.


ZIE OOK OORLOGSJAREN IN DE MEDIA

Klik hier voor persberichten over activiteiten en herdenkingen 75 jaar Slag om de Schelde