Minister Sigrid Kaag, voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, sprak vanochtend vanuit de Oranjemolen in Vlissingen een proloog uit over 75 jaar vrijheid. De proloog vervangt de jaarlijkse Van Randwijklezing. De proloog van vandaag is een korte versie van de lezing die minister Kaag volgend jaar alsnog zal geven tijdens de Van Randwijklezing op 5 mei.
Sigrid Kaag (D66) werkte voordat ze minister werd bij de Verenigde Naties, waar ze verschillende functies bekleedde. Zo leidde ze tussen 2013 en 2014 de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Hiervoor is ze persoonlijk bedankt door Barack Obama, toenmalig president van de Verenigde Staten.
Op deze site vindt u het filmverslag
In 2019 is het 75 jaar geleden dat Vlissingen werd bevrijd tijdens de Slag om de Schelde. Een tot voor kort vrijwel vergeten slag, waar Vlissingen een centrale plaats was en die Vlissingen ook zwaar getroffen heeft. Gezien de betekenis en de (internationale) uitstraling van deze Slag om de Schelde staat 2019 het hele jaar in het teken van deze gebeurtenis. De Zeeuwse Documentaire Stichting volgde een aantal gebeurtenissen tijdens het herdenkingsjaar 2019. Deze film geeft een kort verslag.
Klik hier voor het You-Tube filmverslag.
Herdenking op 5 mei 2020 te Vlissingen in klein comité
Het belooft bijzonder te worden: schepen die op 31 augustus 2019 over de Westerschelde varen om daarmee stil te staan bij de Slag om de Schelde. Naar verwachting zullen velen de schepen vanaf de kades van Terneuzen gaan aanschouwen. De NOS verzorgt daarnaast een live tv-registratie.
Het wordt de aftrap van de viering van 75 jaar vrijheid. Met een goede reden: in deze omgeving vond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke militaire slag plaats: de herovering van de Westerschelde en de omliggende gebieden. Geallieerden uit onder meer Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk leverden een zware strijd; duizenden militairen kwamen om. Op 8 november 1944 was alle weerstand gebroken en was de toegangsweg naar de haven van Antwerpen vrij. De haven was al in handen van de geallieerden en kon nu dan ook gebruikt worden voor de toevoer van troepen en materieel.
“Dit was een overwinning van strategisch belang voor de bevrijding van Europa”, zegt Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland en betrokken bij de viering op 31 augustus. Toch kreeg De Reu vroeger op school niets te horen over de Slag om de Schelde. Hij denkt dat veel mensen van na de Tweede Wereldoorlog weinig weten over wat zich toen heeft afgespeeld. Daarom is het goed dat er nu meer aandacht voor komt, vindt hij.
Behalve op het water zijn er ook programma’s op de kade waarin persoonlijke verhalen centraal staan. “Het moet niet alleen een militaire vertoning worden”, benadrukt De Reu. “Er zal ook aandacht zijn voor de gevallen burgerslachtoffers. Bovendien besteden we niet alleen aandacht aan de Slag om de Schelde; de bevrijding van heel Zuid-Nederland staat centraal. Met veel lokale comités in Zeeland en ook met partijen buiten Zeeland is inmiddels contact.”
“We merken dat er talloze initiatieven ontstaan”, vertelt burgemeester Jan Lonink van de gemeente Terneuzen. “Er wordt een breed programma georganiseerd, voor het hele jaar.” Zeeuwen praten volgens hem niet gauw over hun gevoelens, “maar ze zijn niet vergeten wat de geallieerden voor hen hebben betekend en hoeveel Zeeuwen zijn omgekomen. Ze vinden het dan ook erg belangrijk dat zij worden geëerd.”
De Reu hoopt dat de viering op 31 augustus mensen in heel Nederland bewust maakt van de betekenis van de Slag om de Schelde. “Het zou ook mooi zijn als het straks een vaste plek krijgt in de lesprogramma’s van scholen, voor zover dat nog niet het geval is.”
Bron: Nationaal Comitie 4 en 5 mei, 2018
Verslag herdenking 75 jaar bevrijding Vlissingen op 26 okt.2019. Lees verder
Bevrijdingsstrijd Vlissingen door de ogen van deelnemers en inwoners Lees verder
Expositie in Lasloods te Vlissingen Lees verder
Herdenkingsdienst Gereformeerde Gemeente in Vlissingen. Lees verder
Programma op de site van de gemeente Vlissingen: Klik hier. Onderaan die pagina kunt u een powerpoint-presentatie downloaden.
Facebook-pagina “Slag om de Schelde” Klik hier
Dia-presentatie van Colonel Tim Young op 26 oktober 2018, Klik hier
Dishoek krijgt monument Slag om Schelde:Klik hier. Het verslag over de onthulling: Klik hier
Expositie Slag om de Schelde in de Oranje molen: Klik hier.
Film de Slag om de Schelde: Klik hier. Financiële bijdrage gemeente. Klik hier
“D-day in Zeeland” (Defensiekrant). Klik hier
Dossier PZC “Slag om de Schelde” Klik hier
Site “De slag om de Schelde” van Omroep Zeeland Klik hier
Zie ook de pagina “Verhalen” op deze site. Klik hier Zie ook de pagina ” Herdenking” Klik hier
Speciale editie ” Den Spiegel” Klik hier
Vlissingse Bode: “Slag om de Schelde indrukwekkend herdacht” . Klik hier
Vlissingse Bode: ” We zijn het de geallieerden verplicht” Klik hier
Speech Luitenant Kolonel Sven de Bruijn bij herdenking te Westkapelle. Klik hier (English)
Vlijt en Volharding; herdenkingsconcert Battle of the Schelde. Klik hier
Concert van de band van de Royal Marines Plymouth. Klik hier
Samenvatting studie Robbie Boot, juni 2019
In 2019 en 2020 herdenken en vieren we dat het 75 jaar geleden is dat het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd. De herdenking van 75 jaar vrijheid start op 31 augustus met een landelijk startmoment. Provincie Zeeland heeft zich ten doel gesteld om 75 jaar vrijheid te herdenken en te vieren, de nationale bekendheid van de Slag om de Schelde te vergroten en deze slag uit de Tweede Wereldoorlog op de kaart te zetten. De ambitie van Provincie Zeeland met betrekking tot de Slag om de Schelde stopt niet op 31 augustus 2019, maar heeft een vervolg in de herdenkingen en vieringen van de komende jaren. Er zijn veel verschillende stakeholders in het kader van de Slag om de Schelde. Provincie Zeeland geeft aan dat er een gebrek aan cohesie is tussen de verschillende stakeholders en dat hun belangen vaak niet verenigbaar zijn. Wanneer de stakeholders niet in hun belangen worden erkent, kan er onvrede ontstaan met een eventueel gevolg van een lage tot geen motivatie om samen te werken met Provincie Zeeland in de toekomst. Daarnaast vormt het relatieschade tussen Provincie Zeeland en de verschillende stakeholders wat kan leiden tot een negatieve attitude tegenover Provincie Zeeland. De doelstelling van het onderzoek is dan ook: weergeven hoe er door middel van een communicatiestrategie stakeholders met verschillende belangen verbonden kunnen worden na 31 augustus 2019.
Lees hier het volledige onderzoek
De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen participeert volop in de viering van het 75e Bevrijdingsjaar. De voorbereidingen daarop zijn reeds in 2015 begonnen. Onze stichting hoopt een aantal projecten te realiseren die ook in de jaren daarna aan de periode 1940-1944 blijven herinneren. Om voldoende fondsen binnen te halen is het onderstaande bidbook opgesteld.
Bidbook Stichting Oorlogsjaren