4 en 5 mei in coronatijd

4 en 5 mei in coronatijd

De herdenking van de slachtoffers en de viering van Vrijheid wordt dit jaar sterk beïnvloed door de Corona pandemie. De jaarlijkse dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats is teruggebracht tot het uitsluitend leggen van kransen. Publiek kan niet aanwezig zijn. Dit neemt niet weg dat wij op deze wijze stil kunnen staan bij wat ons op deze dagen samen brengt.

Uitgerekend de Corona maatregelen hebben veel mensen het gevoel gegeven hoe het in de oorlog geweest moet zijn. Lege straten en pleinen. De boulevard in een stralende zon en geen mens te zien. “Het lijkt wel oorlog” is een veel gehoorde opmerking. ‘Unheimisch’ is de aanblik van de lege stranden.

Nu is het niet oorlogsgeweld maar een gevaarlijk virus dat dodelijke slachtoffers maakt. De omstandigheden zijn niet te vergelijken natuurlijk. Maar het roept wel de sfeer op waarin gezinnen in de jaren 40-45 leefden. Zoals het gevoel dat het ‘ineens raak kan zijn’. Maar behalve overeenkomsten zijn er ook grote verschillen. Wat te denken van die gezinnen waarvan de man in mei ’40 op zee was en als hij het al overleefde, het weerzien pas vijf jaar later zou zijn. Geen internetverbinding, geen Tele-bellen of Face Time verbinding maakte het mogelijk om even bij te praten.

Op 4 Mei moeten we de slachtoffers blijven herdenken. Maar 5 Mei vieren we de Vrijheid. Ook hier zijn de Corona maatregelen behulpzaam bij het uitdragen van het begrip
Vrijheid. We zijn niet gevangen of bezet. Alleen al de ‘blijf thuis oproep’ gaf aan hoe het voelt als je niet gaan en staan kunt zoals je wilt. Vrijheid lijkt zoiets vanzelfsprekend omdat we al 75 jaar in Vrijheid leven. Maar onze vrijheid is door generaties bevochten en moet door ons gekoesterd en verdedigd worden als dat nodig is.
Verbinding zoeken tussen mensen en volken die dezelfde waarden koesteren die onze samenleving gemaakt heeft zoals die nu is. Daaraan kunnen we 365 dagen in het jaar werken en op 4 en 5 Mei in het bijzonder bij stil staan.

Jaap Ventevogel
040520

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.