AMBASSADEUR VAN DE STICHTING IR. GOMPERTS OVERLEDEN

AMBASSADEUR VAN DE STICHTING IR. GOMPERTS OVERLEDEN

Wereldverbeteraar zonder oordelen (PZC, 6 juni 2021, Maurits Sep):
VLISSINGEN – Als telg uit een prominente, eeuwenoude joods-Surinaamse familie ontwikkelde Rudi Gomperts een groot gevoel voor sociale gerechtigheid. Altijd probeerde hij de wereld om hem heen wat beter te maken. En hadden vrienden eens een technisch probleem, ook dan stond de werktuigbouwkundige meteen klaar.

Rudi Gomperts is vrijdag in zijn woonplaats Vlissingen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kwam daar in 1969 wonen en was betrokken bij de bouw van de aluminiumfabriek
Pechiney.

Technische achtergrond
Met zijn technische achtergrond was Gomperts een man van aanpakken. Hij koppelde dat aan een sterk moreel kompas. Die combinatie zorgde ervoor dat hij maatschappelijk zeer betrokken was en niet dacht in dogma’s maar in oplossingen. Zijn kennis stelde hij ook na zijn pensioen ter beschikking aan bedrijven in ontwikkelingslanden. Via de Lokale Partij Vlissingen probeerde hij ook de kwaliteit van leven in zijn stad te verbeteren. Vanuit zijn joodse achtergrond zette Gomperts zich ruim een kwart eeuw in voor
de Stichting Synagoge Middelburg. Ook speelde hij een rol bij de komst van het Etty Hillesum Onderzoeks Centrum naar Middelburg. Promotie van de joodse tradities betekende veel voor hem.
Suriname
Gomperts groeide op in Suriname, waar zijn familie ooit plantages had. Waren er bijeenkomsten bij het slavernijmonument in Middelburg, dan was hij daar bij. Surinamers in Nederland verraste altijd door in het Sranang met hen te praten. Respect, tolerantie en hartelijkheid kenmerkten Rudi Gomperts. Hij gaf graag het goede voorbeeld, zonder te oordelen over anderen. Dat dochter Rebeccazijn morele kompas volgde en wereldwijd streed voor de positie van vrouwen, vervulde hem met grote trots. Hij zag veel van zichzelf terug in haar en omgekeerd leeft hij voort in Rebecca’s strijd voor een betere wereld.


Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.