Boek “partizanen aan de schelde”

Boek “partizanen aan de schelde”

Vanaf vandaag ligt bij de boekhandels het boek te koop “Partizanen aan de Schelde“ geschreven door John Brosens. Het is op verzoek van de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen tot stand gekomen. Ineke Herbers-Schoenmakers, Rens Flipse en Jaap Ventevogel fungeerden als klankbord en aangever voor de schrijver.

John Brosens, geboren en getogen in Vlissingen is zo’n stadgenoot die ook na zijn verhuizing een goede band met zijn geboortestad in stand heeft gehouden. Dezeonderwijzer van professie schreef eerder jeugdboeken en thrillers, Zijn vorige boek “Sprong naarhet duister” was een eveneens op feiten gebaseerde historische roman. Dit keer over het Engelandspiel, waar een van de twee hoofdpersonen uit de directe omgeving van Vlissingen afkomstig was. Kortom een man die, ook als we het niet aan hem gevraagd hadden, graag wilde weten hoe het nou zat met het verzet in Vlissingen. Was het er wel en stelde het ook wat voor?

Op basis van reeds aanwezig materiaal en gesprekken met enkele nabestaanden van een van de hoofdrolspelers komt het verhaal uit de doeken. Sommigen van hen wilde er liever niet over praten. Dat hadden de oudere generaties niet of slechts onder grote druk mondjesmaat gedaan. Een van hen weigerde zelfs een hoge onderscheiding omdat zij hun belevenissen niet verder wilde bekendmaken omdat zij niet als helden bekend wilde komen te staan. Dat is de simpele verklaring waarom er zo weinig over het verzet in Vlissingen bekend is. Die lacune in de geschiedenis wilde de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen opvullen.

Wij zijn blij met het resultaat. Brosens heeft enkele feiten die al bekend waren en enkele nieuwe gegevens verwerkt tot een voor iedere geïnteresseerde zeer leesbare en zelfs spannenderoman.

Naar aanleiding van dit boek vond vandaag een korte herdenking plaats bij het graf van Irene Doornbos, verzetstrijdster in Vlissingen. Zij mocht slechts 28 jaar worden. We will Remember! Een video-opname van de kranslegging vindt u hier. Voor een artiklel en radio-intervieuw met John Brosens bij OMroep Zeeland: klik hier.

2 Reactie's
 • Theo de Badts
  Geplaatst op 08:05h, 04 mei

  Een absolute aanrader, zeker voor Vlissingers!! Volgens mij ook zéér bruikbaar binnen het geschiedenisonderwijs in het v.o.!
  Dank aan de schrijver voor zijn inspanningen en bijdrage aan het historisch besef.

 • HectorGef
  Geplaatst op 17:54h, 22 januari

  What necessary words… super, a brilliant idea