15 mei Breekbare helden (carla Rus)
“We waren gewone mensen, gewone bange jongens en meisjes die vonden dat ze “iets moesten doen” Zo karakteriseerde Jaap Rus, overleden in 2019, de mensen met wie hij in Goes in het verzet zat. Zijn dochter Carla raakte vanwege haar vaders oorlogsverleden geboeid door het Zeeuwse verzet, dook in de arcieven, interviewde nabestaanden van verzetsmensen en schreef dit boek.
Zo is er voor het eerst een overzicht ontstaan van wat er in heel Zeeland tegen de Duitse bezetter werd ondernomen, ook al ligt de nadruk op Goes en de Bevelanden.
Mede doordat de auteur haar vader als primaire bron had, is Breekbare helden niet alleen een feitelijk historisch relaas geworden, maar juist een verhaal over mensen van vlees en bloed, die ‘gewoon’ accountant, winkelier of boer waren. Al vertellend staat Carla Rus stil bij de psychische gevolgen van verzet plegen en geweld ondergaan, ook bij de nabestaanden van omgekomen verzetsstrijders.
De namen van verzetsmensen klinken ons hoogstens nog vaag bekend in de oren, bijvoorbeeld als er een straatnaam naar ze is genoemd. Mensen als Marien de Groot, Piet en Daan Kloosterman, Kees de Graaff, Wouter Damen en Piet Quant komen hier tot leven. Om ze nooit te vergeten.
Carla Rus (1953) bracht als tweede dochter van verzetsman Jaap Rus haar jeugd grotendeels in Zeeland door. Ze is psychiater-psychotherapeut, gespecialiseerd in oorlogstrauma’s en andere trauma’s als gevolg van geweld.
Klik op het plaatje om te vergroten.
Klik hier voor een interview met de schrijfster.
Bekijk hier het video-interview dat Peter van Druenen had met Carla Rus
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.