Churchill terug op Uncle Beach

Churchill terug op Uncle Beach

Het overlijden van Patrick Churchill, de laatste veteraan van Vlissingen Tweede Wereldoorlog, kwam niet onverwacht maar veroorzaakte toch een schok. De laatste van onze bevrijders is niet meer. Patrick Churchill had het geluk de strijd te overleven maar is zijn gevallen kameraden nimmer vergeten.

Churchill bezocht regelmatig de herdenkingen in Vlissingen om zijn gevallen kameraden een groet te brengen. In 2015 en 2016 werd hij begeleid door Jochem Schmetz die persoonlijk contact met hem onderhield. In 2016 was ook zijn vrouw bij de herdenking op Uncle Beach. Met krachtige stem sprak hij de herdenkingstekst uit. Een held die op ons netvlies gebeiteld staat. Met het overlijden van de laatste bevrijder komt de noodzaak tot herdenken niet automatisch tot een einde. Lang werd gedacht dat dit zou gebeuren. Maar stilstaan bij de gevallenen heeft ook een functie om stil te staan bij de gevolgen die oorlog met zich meebrengt.

Het is een plicht ten opzichte van nieuwe generaties om deze op indirecte wijze te confronteren met de offers die gebracht zijn door onze bevrijders en de burgerslachtoffers die hun leven lieten. Zij waren slachtoffers van een oorlog die veroorzaakt werd door racisme en waar democratische waarden plaats moesten maken voor populisme en zogenaamde sterke leiders. Die les mogen we niet vergeten.

PZC artikel overlijden Patrich Churchil van 29 juni 2018

Het was een emotioneel moment voor zoon Frank. Hij strooide gisteren de as van zijn overleden vader Patrick Churchill uit op Uncle Beach in Vlissingen. Daarmee ging de laatste wens van de Engelse commando, die op 1 november 1944 op dat strand landde om de stad te bevrijden, in vervulling.

Lees hier verder in het PZC-artikel van 2 november 2018 

2 Reactie's
 • Vincent
  Geplaatst op 09:37h, 12 maart

  Have you ever before had troubles with your web host?
  I’m open for recommendations as my webhost is awful right now.

 • Stichting Oorlogsjaren Vlissingen
  Geplaatst op 19:38h, 12 maart

  We had no troubles with our webhost.
  Kees de Rijke, webmaster