Lezing Frits Barend, dodenherdenking en avondconcert – 4 mei 2021.

Lezing Frits Barend, dodenherdenking en avondconcert – 4 mei 2021.

PERSBERICHT VAN DE STICHTING OORLOGSJAREN

Stichting Oorlogsjaren Vlissingen organiseert in het kader van de 4 mei herdenking op 4 mei 2021 vanuit de St.Jacobskerk in Vlissingen een digitale presentatie met als onderwerp: Antisemitisme, racisme en discriminatie. Gast spreker is de heer Frits Barend, journalist en presentator (oa. bekend van het televisieprogramma Barend en Van Dorp) en mede-uitgever van het sportblad Helden. Zijn vrouw, geboren Marijke van Haeften, en hij schreven samen het boek Matzes en Mie over de Joodse familiehistorie van Frits en de Indische familiegeschiedenis van Marijke. De joodse ouders van Frits hebben de oorlog overleefd door onder te duiken, maar een groot aantal andere familieleden van vaders kant, zoals zijn grootouders, is vermoord door de nazi’s. De familie van zijn vrouw Marijke heeft gevangen gezeten in een kamp van de Japanse bezetters in het toenmalige Nederland Indië. Hij zal daarom mede met persoonlijke betrokkenheid ingaan op thema’s die nog steeds actueel zijn door allerlei antisemitische uitingen en aanslagen, door anti-islam uitingen en via de Black Lives Matter beweging. Na zijn lezing is er een paneldiscussie over dit onderwerp, met als panelleden naast Frits Barend: de heer Aad Vos, bestuurslid St. Synagoge Middelburg en de heer Jon van Caspel, adviseur St. Oorlogsjaren Vlissingen. Dagvoorzitter: de heer Jan Koopman, voorzitter van de St. Oorlogsjaren Vlissingen. Aanvang 15.00, einde 17.00 uur. Vervolgens is er vanaf 20.30 uur een concert, na de dodenherdenking. In verband met de Corona-maatregelen is helaas geen live publiek toegestaan, daarom wordt het programma integraal (en gratis) digitaal uitgezonden, Hieronder kunt u de video’s van de lezing/paneldiscussie en avondconcert bekijken.

Klik hier voor de uitgesproken tekst van de lezing van Frits Barend.  

AVONDCONCERT NA DE DODENHERDENKING

‘Oorlogsjaren in Vlissingen’ voldoet graag aan het verzoek van het Nationale Comité 4&5 Mei om in navolging van ‘het concert na de Dam’ ook lokaal soortgelijke concerten te organiseren.  Klassieke Muziek Vlissingen verzorgt graag de uitvoering hiervan. U kunt dit ‘Concert na de herdenking’ volgen via onderstaande livestream. Het programma is:

Openingswoord door Jaap Ventevogel, Voorzitter Stichting Klassieke Muziek Vlissingen en Adviseur Stichting Oorlogsjaren Vlissingen. Klik hier voor de tekst van het openingswoord

Muziek: Bach: Bach/Gounod: BWV 21 “Seufzer, Tränen, Kummer, Not” “Ave Maria” met tekst van Noa

 

Lezing Willemien van Montfrans, oud-voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, oud burgemeester van Katwijk en Veere: : “De avond van de vierde mei 2021”.  Klik hier voor de tekst van de lezing

Muziek: Bach: Koraal “ Wenn ich einmal soll scheiden” Bach “Bist du bei mir”

 

 

 

Klik hier voor programmaboekje van de middag en avond 4 mei

Klik hier voor een artikel over de lezing van Frits Barend in de Vlissingse Bode

Klik hier voor een artikel in de PZC

Klik hier voor een artikel bij Omroep Zeeland

 

 

7 Reactie's
 • Koert Broersma
  Geplaatst op 14:29h, 04 mei

  Zeer indrukwekkende rede van Frits Barend. Respect…

 • Ellen van der Grijn
  Geplaatst op 14:37h, 04 mei

  Geacht bestuur,
  Ik vond de lezing van Frits Barend zeer indrukwekkend. Komt de lezing op youtube?
  Vriendelijke groet,
  Ellen

 • Oorlogsjaren@M58
  Geplaatst op 15:43h, 04 mei

  De livestream is opgenomen en komt zo spoedig mogelijk op de site van de stichting.
  Kees de Rijke, webmaster

 • Han Henderikse
  Geplaatst op 16:09h, 04 mei

  De korte -“hikkende” fragmenten die ik kon zien waren al indrukwekkend. Hopelijk valt het geheel integraal terug te zien binnenkort.

 • Oorlogsjaren@M58
  Geplaatst op 18:12h, 04 mei

  Dat is inderdaad de bedoeling. Op dezelfde plaats als de livestream.
  Kees de Rijke, webmaster

 • barbara barend
  Geplaatst op 21:33h, 04 mei

  heel graag zien we de link van de speech van Frits barend tegemoet!! dank

 • Oorlogsjaren@M58
  Geplaatst op 21:38h, 04 mei

  Er zijn even wat technische problemen, maar die link komt er zeker!
  Kees de Rijke, webmaster