LEZINGEN SLAG OM DE SCHELDE

LEZINGEN SLAG OM DE SCHELDE

Op 23 november hielden de Vereniging van Vrienden van het Muzeeum en Archief te Vlis-singen en het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen een serie lezingen over verschillende facetten van de Slag om de Schelde. Een fraai plaatje van de belang-rijkste slagen werden voor het voetlicht gebracht.
Aan de hand van een gedetailleerd overzicht van de troepenbewegingen na Normandië schetste de heer de Putter de tactische manoeuvres die uiteindelijk er toe leidde dat eerst Oost Zeeuws-Vlaanderen werd bevrijd ( door hoofdzakelijk de Polen) en pas daarna West Zeeuws-Vlaanderen aan de beurt was. De overwegingen van de militaire en politieke top (zijn achteraf) om de logistiek centraal te site stellen in de op te lossen knelpunten op weg naar Berlijn konden tot geen andere conclusie leiden dan dat de haven van Antwerpen in geallieerde handen moest komen. De rollen van Eisenhower, Montgomery en Churchill kwamen daarbij helder aan bod. Dat algemeen word aangenomen dat de Slag om de Schelde uit militair-historisch oogpunt een overbodige strijd is geweest is een bittere constatering.
De bekende historicus Hans Sakkers gaf daarna zijn visie over de belangrijkste strijdtonelen bij de verovering van overig Midden Zeeland en trok daarbij o.a. De conclusie dat de strijd om de kust van Walcheren vergelijkbaar was met die in op D-day in Normandië . Zoals bekend verliep de strijd in Vlissingen voorspoedig, was de landing bij Westkapelle een ware slachting en was de strijd om de zwaarste bunkers in de duinen tussen Westkapelle en Vlissingen letterlijk een ‘ hell of a job’.
Vervolgens werd een tv interview van Peter van Druenen uitgezonden met de bekende schrijfster en medica Carla Rus.
Ter onderbreking van de serie lezingen werd een uitstap gemaakt onder leiding van Niek Peters naar de Biber waar voormalig gedeputeerde Carla Schonknegt de nieuwe verlichting ontstak. Na terugkeer zette ‘onze zeevaart auteur’ Cor Heykoop nog eens uiteen hoe het opruimen van de mijnen in de Westerschelde zijn beslag heeft gekregen en welke offers daar voor gebracht moesten worden.

De serie lezingen waren volgeboekt en omdat velen moesten worden teleurgesteld zal in februari een herhaling plaats vinden. Zodra de datum bekend is zal deze op onze website bekend gemaakt worden.

Bekijk hier het interview dat Peter van Druenen had met Carla Rus

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.