Vlijt &Volharding: battle of the scheldt

Vlijt &Volharding: battle of the scheldt

In de aanloop naar de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, is 75 jaar geleden rond de Schelde een hevige slag geleverd. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis is Albert John Vervorst gevraagd om een muzikale compositie te schrijven. Dankzij financiēle hulp van de Stichting Moermanpromotie en de gemeente Vlissingen gaat vanavond dit werk in première.

Het werk The Battle of de Scheldt is een sfeerweergave van de periode voor, tijdens en na de slag. Het werk begint met War 1, waarin het snelle oorlogsthema wordt gespeeld. Na de oorlog volgt de dramatische verwerking. Deze verwerking wordt wreed verstoord door een tweede oorlogsthema in War 2.

Dan bouwt het stuk toe naar de Slag om de Schelde. Eerst zijn de golven van de Schelde te horen. Stilte voor de storm. In een snelle passage is de landing op Uncle Beach te horen. Verschillende tirmes en thema’ s vechten om de aandacht. Er heerst een muzikale chaos die eindigt in een stilte. Ook na deze slag volgt een dramatische verwerking. De vele soldatenbroeders (Brother in Arms . . .) worden gememoreerd. Eerst de kameraadschap, maar daarna ook de gesneuvelden in het Requiem. Na deze dodenwake blijven we allemaal met onze eigen gedachten aan deze geburtenis achter.

Vanavond zal de sopraan Tamara Heuveling de zangpartij tijden het Requiem voor haar rekening nemen. De pianopartij zal worden gespeeld door Lenie Stokman-de Graaf.

Dirigent Albert John Vervorst

Sinds 2014 staat zowel het jeugdorkest als de fanfare van V&V onder leiding van Albert John Vervorst (1980). Van 2000 tot 2009 stond hij ook al voor het orkest.

Akbert John startte zijn muzikale loopbaan op zijn zesde bij V&V bij de blokfluiters en daarna als slagwerkleerling. Hij volgde de slagwerkopleiding aan de Zeeuwse Muziekschool en hierop volgde de studie klassiek slagwerk aan het Brabant Conservatorium in Tilburg. Hier deed hij ook een studie HAFA-directie en compositieleer. Op 19-jarige leeftijd start hij als dirigent van het jeugdorkest van V&V en vanad 2000 diitigeert hij ook de fanfare, Zijn eerste periode als dirigent bij V&V sluit hij in 2009 af met de deelname aan het Wereldmuziekconcours te Kerkrade.

Klik hier voor de foto’ s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.