Patrick Churchill (94) overleden

Patrick Churchill (94) overleden

Het overlijden van Patrick Churchill, de laatste veteraan van Vlissingen Tweede Wereldoorlog, kwam niet onverwacht maar veroorzaakte toch een schok. De laatste van onze bevrijders is niet meer. Patrick Churchill had het geluk de strijd te overleven maar is zijn gevallen kameraden nimmer vergeten.

Churchill bezocht regelmatig de herdenkingen in Vlissingen om zijn gevallen kameraden een groet te brengen. In 2015 en 2016 werd hij begeleid door Jochem Schmetz die persoonlijk contact met hem onderhield. In 2016 was ook zijn vrouw bij de herdenking op Uncle Beach. Met krachtige stem sprak hij de herdenkingstekst uit. Een held die op ons netvlies gebeiteld staat. Met het overlijden van de laatste bevrijder komt de noodzaak tot herdenken niet automatisch tot een einde. Lang werd gedacht dat dit zou gebeuren. Maar stilstaan bij de gevallenen heeft ook een functie om stil te staan bij de gevolgen die oorlog met zich meebrengt.

Het is een plicht ten opzichte van nieuwe generaties om deze op indirecte wijze te confronteren met de offers die gebracht zijn door onze bevrijders en de burgerslachtoffers die hun leven lieten. Zij waren slachtoffers van een oorlog die veroorzaakt werd door racisme en waar democratische waarden plaats moesten maken voor populisme en zogenaamde sterke leiders. Die les mogen we niet vergeten.

Lees hier verder in het PZC-artikel van 29 juni 2018

Geen reactie's

Geef een reactie