PREMIERE “SLAG OM DE SCHELDE” OP 17 DECEMBER 2020

PREMIERE “SLAG OM DE SCHELDE” OP 17 DECEMBER 2020

Omroep Zeeland, 26 okt.2020. De Slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen is vanaf 17 december in de Nederlandse bioscopen te zien. Dat hebben producent Alain de Levita en distributeur September Film bekendgemaakt. De première van de film zou eerst in het najaar zijn..

De première van De Slag om de Schelde de duurste Nederlandse film in vijftien jaar, werd uitgesteld wegens de coronacrisis. De nieuwe releasedatum zou eerst in november zijn, maar nu is dus gekozen voor eind december.

“We hebben lang getwijfeld”, vertelt De Levita. “Maar zowel bioscopen als publiek hebben heel veel behoefte aan nieuwe films. Alle grote Amerikaanse releases, zoals James Bond, zijn uitgesteld tot 2021. Wij zien kansen, want er zijn heel veel zalen beschikbaar. Mogelijk wordt het zelfs de grootste Nederlandse filmrelease ooit.”

Volgens De Levita is de montage van de film afgerond en als alles volgens planning verloopt zijn de speciale effecten binnen een paar weken klaar. Maar hij houdt nog een kleine slag om de arm. Bij een volledige lockdown met het strenge maatregelen kan volgens hem nog besluiten worden de première uit te stellen.

Drie jongeren

De oorlogsfilm volgt drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde. De stad Antwerpen was eind 1944 bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder) elkaar.

De Slag om de Schelde is één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa, maar er is door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De viering van 75 jaar bevrijding veranderde dit. De film wordt mede geproduceerd door Netflix. Het is de eerste Nederlandstalige coproductie van deze streamingdienst.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.