AANDACHT OP BASISSCHOLEN

AANDACHT OP BASISSCHOLEN

Er blijkt steeds meer belangstelling te komen op de basisscholen voor “De Slag om de Schelde”, als belangrijk historisch moment in onze Zeeuwse geschiedenis. Stichting Frans Naerebout Culturele Activiteiten ontwikkelt bijvoorbeeld een onderwijsproject voor basisscholen samen met KEW (Kunsteducatie Walcheren) over Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde. Het onderwijs stond in de oorlog op gespannen voet met de bezetter. Reeds vroeg in de oorlog werden schoolgebouwen door de Duitsers gevorderd. Leerlingen gingen naar woonhuizen en kerkgebouwen of moesten verhuizen naar buiten Walcheren. Leraren werden in de gaten gehouden door de NSB kinderen of er geen anti Duitse houding werd waargenomen. Een jonge generatie dreigde geen goed onderwijs te krijgen.

Een drietal leerlingen uit de plusklas van de Vlissingse Schoolvereniging (VSV) Manuel Clement, Noël Pascual Colomer en Nout Sips hadden zich gestort op hun project “De Slag om de Schelde”om daarmee hun laatste basisschooljaar af te sluiten. Een paar maanden geleden moesten ze een project kiezen uit een lijst of zelf een project bedenken. De drie jongens vonden elkaar al snel in het onderwerp over de bevrijding van een groot deel van Zeeland in 1944. Het project werd goedgekeurd door meester Gido van der Broek die het enthousiasme zag van de leerlingen. De drie jongens vonden het vooral leuk om met zijn drieën uit te pluizen hoe Zeeland van november 1944 eruit zag en welke troepenbewegingen er plaats vonden. Manuel zegt: “ Ik ben verbaasd hoeveel er op Walcheren was gebeurd met de voortdurende bombardementen opVlissingen, de branden in Middelburg en de inundatie. Noël had zich goed ingelezen over de verschillende operaties die aan de basis stonden om de weg naar Antwerpen vrij te krijgen. Hun verhaal werd aan de hand van een maquette en powerpointpresentatie getoond aan de andere leerlingen van de groep. De geallieerde troepenverplaatsing was aangegeven met pijlen en stippellijnen. Noël noemde ook nog het monument dat de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen voor de gevallen geallieerden wil aanbrengen op de muur bij Uncle Beach een goed initiatief. Naut: “ Ik was ook onder de indruk wat er zoal is gebeurd en dat maakte het project juist zo interessant”. In eerste instantie dacht hij bij WO II aan Frankrijk en de landing van D-day. Nu weet hij dat er ook zo heel dichtbij een bijzondere geschiedenis heeft plaatsgevonden.

Slim genoeg hadden ze nog een Quiz in elkaar gezet die na afloop werd gehouden; “ Heeft iedereen wel opgelet?” Gelukkig had meester van der Broek de hoogste score. Dit project vergeten ze nooit meer en “Slag om de Schelde, We will remember” roepen ze alle drie in koor.

Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, John Meijboom, Communicatie  0618576403

Klik hier voor de video-presentatie

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.