Herdenking

DODENHERDENKING OP NOORDERBEGRAAFPLAATS, 4 MEI 2022

Een indrukwekkende 4 mei herdenking, dat werd het op de Noorderbegraafplaats. Door de burgemeester werd een toespraak gehouden die tot nadenken stemt. De herdenking werd druk bezocht door oud en ….jong. Mooie gedichten van leerlingen en prachtige bloemen en kransen onderstreepten de plechtigheid. Eerder op de dag waren al bloemen gelegd bij de verschillende graven en monumenten. In respectvolle herinneringen.
Ons geschenk van vrijheid en democratie staat nu in schril contrast tot alle ellende van dit moment in de Oekraïne. Lees meer op onze Facebook-pagina.
190803 flyer concert 02.11.2019

Herdenkingsmonument werknemers K.M. “De Schelde”

Drieëntachtig namen op een herdenkingsmonument. Je ziet ze staan en vraagt je af, wie waren deze mensen? Een zoon, een broer of echtgenoot en vader? In dit geval werknemers van de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Jong of oud, leerling of leermeester, kantoorklerk of werkman, Vlissinger of niet-Vlissinger. Zij waren dé scheepswerf in oorlogstijd. Achter iedere naam zit een verhaal. Misschien kenden ze elkaar en werkten ze samen aan De Willem Ruys van de Rotterdamse Lloyd. Verloor de een het leven juist op het terrein van De Schelde stierf een ander ver van huis.

Lees verder

Herdenking 1 november 2019 te Westkapelle

Op 1 november werd in Westkapelle de jaarlijkse herdenking van de bevrijding gehouden in aanwezigheid van tal van hoge militaire autoriteiten uit het UK, Noorwegen België en Nederland. Ook was een grote delegatie aanwezig van veteranen en familieleden van de daar gelande militairen. Het 47e Commando Royal Marines waaronder een twintigtal Nederlandse commando’s, vocht zich o.a. richting Vlissingen een weg door de duinen en moest daartoe hevige strijd leveren bij grote bunkers bij Zoutelande en in Dishoek. Na 3 dagen strijd en ontberingen maakten zij contact met het No. 4 Commando bij de bres in de Nolledijk.

Zie ook de speech hieronder.       

Korps Commandotroepen1

De Slag om de Schelde

Het is de vergeten episode uit de Vaderlandse geschiedenis, maar wel één van doorslaggevend belang tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde was driekwart eeuw geleden de grootste operatie op Nederlandse grondgebied. Omvangrijker en langer dan Market Garden. In het kader van 75 jaar bevrijding wordt hier komend jaar volop aandacht aan besteed.  Lees verder

Klik hier voor de pagina “75 jaar bevrijd”

Ieder jaar herdenken we …..

Herdenken doet Vlissingen tweemaal. Uiteraard op de Nationale Herdenking op 4 en 5 Mei. Op 4 Mei vindt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid plaats op de Algemene Begraafplaats. Daar leggen burgerlijke en militaire autoriteiten bloemen en kransen bij de monumenten en op de graven van tientallen in Vlissingen begraven militairen die omkwamen in de lucht, op zee en op land. Daarnaast is Vlissingen centrumgemeente voor Zeeland voor het landelijke
Bevrijdingsfestival waar tienduizenden jongeren op afkomen om hun vrijheid te vieren. In de Sint Jacobskerk wordt de jaarlijkse van Randwijklezing gehouden door een prominente Nederlander.

LeonDewitte2

HERDENKING BEVRIJDING OP 29 OKTOBER 2022

Op zaterdag 29 oktober herdenken we de bevrijding van Vlissingen en de Slag om de Schelde. De herdenking vindt plaats op Uncle Beach en start om 14.00 uur.
Met vertegenwoordigers van de geallieerde landen staan we stil bij de strijd in de eerste novemberdagen van 1944. Er zijn diverse toespraken, gedichten, kranslegging en muziek. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, de Deltaband en Inter Scaldis Pipes en Drums. Ook leerlingen van het Scheldemondcollege leveren een bijdrage aan het programma.

De Stichting Oorlogsjaren Vlissingen organiseert in de ochtend van 29 oktober een speciale herdenking voor alle slachtoffers van de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking is om 10.30 uur bij het Koopvaardijmonument.

U bent van harte welkom bij beide herdenkingen.

Gerelateerde links herdenking okt 2022

TOESPRAAK DHR. J.B. VENTEVOGEL VOOR VLISSINGSE RAAD VAN KERKEN

Ik ben van 1943. Op het moment dat de slag om Stalingrad werd uitgevochten. Een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Dus aan de oorlog heb ik geen directe herinneringen. Mijn ouders hadden Vlissingen moeten verlaten. Eerst omdat zwangere vrouwen niet in Vlissingen mochten blijven, wat ervoor zorgde dat een hele generatie Vlissingers niet Vlissingen als geboorteplaats in hun paspoort heeft staan maar Kortgene, Kruiningen of Yerseke zoals in mijn geval. Na mijn geboorte volgde inkwartiering buiten Vlissingen, eerst Abeele en na ‘het water’ ’t Zand en de Segeerstraat in Middelburg. Volgens mijn moeder was door de slechte

Lees verder

Herdenking 31 okt 2020 bij Uncle Beach

Zeeuws Concertkoor; 75 jaar Slag om de Schelde/75 jaar Vrijheid

In het concert op 1 november, met als sprekers de burgemeester en de gemeentearchivaris Ad Tramper van Vlissingen is uitgebreid(-er) stil gestaan bij 75 jaar geleden. Het was immers dé dag. Voor de pauze hebben we een eigen montage van oorlogsbeelden t/m de bevrijding en de tewaterlating van de Willem Ruys laten zien. Dat alles begeleid door live-muziek.

Op 1 november hebben we op deze wijze de vrijheid gevierd: een spetterend combi-optreden van Zeeuws Concertkoor en de hiphopband De Hobbyïsten o.l.v. Pim Overduin. Ná de pauze stond The Armed Man op het programma.
Op 2 november is weer (na de pauze) uitvoerig stilgestaan bij het lot van de Joodse gemeenschap, ook in Vlissingen. Chazan en muezzin hebben daarin als verrassing samen met het kinderkoor een lied uit de synagoge gezongen.

Lees verder

Monument voor gesneuvelde mariniers van het 47RM Commando, Kaapduin Dishoek

Op 2 november werd een monument onthuld ter nagedachtenis aan de gesneuvelde mariniers van het 47 RM Commando. Zij vochten meer dan 2 dagen voor de verovering van de zware bunker ( codenaam Whiskey)  in de duinen van Kaapduin.
De toespraken bij deze plechtigheid die werd bijgewoond door een grote delegatie militairen, veteranen en hun familie, werden gehouden in een tent op het plein van Dishoek. Het monument kwam tot stand op initiatief van de dorpsraad Koudekerke.

Klik hier voor PZC-artikel “Rushing to Flushing”    Meer foto’s

Westkapelle. Speech Chef Staf Commandotroepen Sven de Bruijn

Mayor of Westkapelle, excellencies, official representatives of our allied nations, veterans, ladies and gentlemen. Your presence here today is highly appreciated and means a lot to us. Today we commemorate the sacrifices of the men of number Two Dutch troop and their British, Belgian, French and Norwegian comrades from number 4 Commando during operation Infatuate, the amphibious assault on Walcheren, here at Westkapelle. In August 1944, the Allies from Normandy managed to advance northwards. The speed of the Allied advance was so great that the supplies could not keep up.

Lees verder

Kaartke D_day in Zeeland

ROLL OF HONOUR FLUSHING NOVEMBER 1944

Links een indrukwekkende foto van de tijdelijke graven van de geallieerde militairen, achter de Slijkhaven. Deze militairen zijn merendeel te Bergen op Zoom herbegraven. Klik op de foto om te vergroten. Klik hier voor de: Roll of Honour

Deze ‘Roll of Honour’, erelijst, moet er komen bij Uncle Beach voor de militairen die hun leven verloren bij de bevrijding van Vlissingen. De Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen vraagt de steun van de Vlissingers om de 61 jonge mannen te eren in het 75ste herdenkingsjaar van de Slag om de Schelde.

Onthulling Roll of Honour op 30 augustus 2019

Sponsoren: bedankt !! 

Uncle_Beach_foto_Robin_Hardeman

IN GESPREK MET LÉON DEWITTE, HET GEZICHT VAN DE BEVRIJDINGSHERDENKINGEN

De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen zet een jarenlange traditie voort van herdenken en eren. Dat gebeurt op veel plaatsen in Nederland en bij onze buurlanden. Elk op zijn eigen wijze. Op Walcheren en de rest van Zeeland is de man van het eerste uur, Leon Dewitte, het gezicht van de bevrijdingsherdenkingen. Ineke Herbers sprak met hem en tekende dit op in het volgende interview.   Klik hier voor het volledige interview

Herdenken en vieren van de vrijheid

Het Nationaal Comite 4 en 5 Mei verlegt de laatste jaren het accent steeds meer van louter herdenken naar herdenken en vieren van de vrijheid. Ook in Vlissingen streeft de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen daarnaar. Immers herdenken doen we niet alleen om de slachtoffers van het oorlogsgeweld na hun dood te eren maar evenzeer om stil te staan bij het belang van het bewaren van vrede en het behouden van onze vrijheid. Steeds meer vindt deze gedachtegang aanhang. Het motto van de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen:”Elke naam is een schreeuw om vrede” is mede daarom ook gekozen.

unnamed-1
unnamed-3

.

Kranslegging bij Uncle Beach

Churchill terug op Uncle Beach

Lees hier over het emotionele moment van zoon Frank

Kranslegging bij Uncle Beach

unnamed-2

.