Organisatie

Bestuur

jankoopman1

``In mijn familie was de oorlog altijd aanwezig. Dwangarbeid, verzet, blijvende invaliditeit en omkomen door het geweld; het was er allemaal, op de achtergrond, maar zichtbaar of voelbaar``

Jan Koopman

Voorzitter

Geboren in Den Haag (1953), (Zeeuwse ouders), opgegroeid in Hilversum en in 1977 in Zeeland komen wonen. Ik was lange tijd werkzaam als projectleider binnen de hulpverlening en het speciaal onderwijs. Daarnaast ben ik actief als ( pop) muzikant en van daaruit heb ik verschillende advies- en bestuursfuncties gehad bij culturele organisaties. Ik ben een aantal jaren lid geweest van de gemeenteraad van Vlissingen voor de PvdA.

Cor van Honk

Vervolging, onderduik, politionele acties, Nieuw Guinea, het kwam allemaal voorbij in de familie, maar het bleef veelal onbesproken.
Diende zelf jaren in landen in conflict en schuw de dialoog daarom niet.

Cor van Honk

Secretaris

Dr. C.G.J. (Cor) van Honk, geboren in 1952 te Heerlen. Studeerde en promoveerde in Utrecht. Sociobioloog. Werkte ruim 41 jaar voor de Rijksoverheid waarvan 38 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ervaring in conflictgebieden, samenwerking met  Verenigde Naties. Ambassadeur in Koeweit, Bahrein, Angola, São Tomé, DRC en Congo. Consul Generaal in Düsseldorf en São Paulo.

Wim Meijer2

In mijn Amsterdamse jeugd was de oorlog nooit ver weg door de vele littekens bij familieleden en
vrienden. De boodschap blijft: Dit nooit meer!

Wim Meijer

Penningmeester

Drs. W. (Wim) Meijer, geboren (1951) en getogen in Amsterdam. Studeerde in deze stad politicologie. Sinds 1981 woonachtig in Vlissingen. Voor zijn pensionering werkzaam bij de provincie Zeeland. Maatschappelijk actief (geweest) in diverse organisaties, vooral in bestuurlijke functies. Heeft nu meer tijd voor een van zijn interesses: de geschiedenis van Vlissingen.

Hans Ventevogel1

``De verschrikkingen van oorlogen moeten altijd doorgegeven worden en vandaar mijn interesse in dit werk``.

Hans Ventevogel

Vice-voorzitter

Hans Ventevogel, geboren en opgegroeid in Vlissingen. Zoals zo velen vertrokken voor studie en opleidingen. Voornamelijk actief geweest in hotel restaurantbranche, waarvan de laatste 25 jaar in Zeeland. Actief geweest in branche organisatie. Vlissingen blijft trekken, met verleden, heden en toekomst. Wil hier mijn bijdrage aan leveren.

Foto Michelle Roose2

Het roerige (oorlogs) verleden van Vlissingen boeit me enorm. Ik wil graag vanuit mijn onderwijs-expertise een bijdrage leveren aan de bekendheid van het zichtbare en onzichtbare verleden van onze stad.

Michelle Roose

Bestuurlid

Drs. M. E. (Michelle) Roose, MA, geboren (1976) en getogen in Vlissingen. Na de middelbare school heb ik biologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2000 ben ik werkzaam als docent biologie. Momenteel werk ik als teamleider op het Scheldemond College. Na het afronden van de Master Educational leadership in 2020, heb ik meer tijd voor maatschappelijke activiteiten.

Rens Flipse

``Interesse in de historie van Vlissingen en omstreken en het overbrengen van deze kennis aan de jongere generatie. “

Rens Flipse

Bestuurslid

Rens Flipse (1950), opleiding Scheepswerktuig-kundige. Van beroep was hij manager in de olie- industrie in binnen- en buitenland. Nu de interesse in de historie van Vlissingen en omstreken en het overbrengen van deze kennis aan de jongere generatie. “

John Meijboom, communicatie
John Meijboom
Josephine Elliott, vrienden
Josephine Elliot kleiner1

Steunbetuigers

Steunbetuiging oud raad- en bestuurleden: “Wij willen de geschiedenis en kennis over Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog blijvend in herinnering houden, ook voor toekomstige generaties. Daarom steunen wij de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen. Zo willen wij mede bijdragen om nieuwe oorlogen helpen te voorkomen”.  Klik op het plaatje hieronder.

Vriend worden/doneren?

Ambassadeurs en adviseurs

burgvlissmechteldjansen 2

“Deze verwoestende periode mag nooit vergeten worden, maar moet keer op keer verteld worden``

drs. A.R.B. van den Tillaar

Ambassadeur, Burgemeester van Vlissingen

“Vlissingen heeft in haar geschiedenis veel oorlog en geweld moeten doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft waarschijnlijk geen enkele stad in Nederland meer geleden dan Vlissingen. Overal in de stad zijn de littekens te zien. Zo staan overal nog bunkers, is het oude historische centrum gedurende de oorlog zwaar beschadigd en is het Nollebos door de inundatie veranderd in een krekenlandschap. Deze verwoestende periode mag nooit vergeten worden, maar moet keer op keer verteld worden. De Tweede Wereldoorlog is namelijk een onlosmakelijk deel van wat Vlissingen nu is”.

Jonathan v.Caspel

Goed dat er nu eindelijk een Joods monument is op de Oranje dijk.

Jonathan van Caspel

Adviseur mbt Joodse oorloggeschiedenis in Zeeland

Jonathan van Caspel (1957), geboren in Drachten (Fr.), sinds 1984 woonachtig in Vlissingen. Van 1984 tot 2017 gewerkt als bedrijfsarts bij Arbo Unie Zeeland, voortgekomen uit BGD De Schelde. Ik had altijd al interesse in geschiedenis. Na mijn pensionering had ik meer tijd om ook de locale geschiedenis te bestuderen. Door mijn joodse roots ben ik nu speciaal betrokken bij de Joodse oorlogsgeschiedenis van Zeeland.

Willemien300x300

``Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrede al evenmin. Onze kinderen en kleinkinderen moeten we vertellen over wat er in het verleden is gebeurd in hun land, in hun stad``.

Willemien van Montfrans

Ambassadeur, oud burgemeester van Veere en Katwijk, oud-voorzitter N.C.H. 4 en 5 mei

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrede al evenmin. Onze kinderen en kleinkinderen moeten we vertellen over wat er in het verleden is gebeurd in hun land, in hun stad. Zij zijn de toekomst. Jaren in de vuurlinie, de vernieling en verwoesting, de wetteloosheid, alles hoort daarbij. En dan tenslotte de oorlog om de Schelde. En de bevrijding. Onze bevrijding was alleen mogelijk door dat onbekenden uit andere landen de verschrikkelijke strijd zijn aangegaan. Dat heeft ook velen van hen het leven gekost. Dat verleden, met de wederopbouw daarna, is onverbrekelijk verbonden met de vitale stad van vandaag.”

EpJan2

``Oorlogsjaren zijn belangrijk om door te geven wat er in je omgeving is gebeurd``.

Ep Jan Kwast

Adviseur voor het onderwijs

Ik ben Epjan Kwast en wil dit graag aan jongeren vertellen en hen betrekken bij dit gebeuren. Daarom kom ik op scholen om met leerlingen dit te bespreken en hen als ze dat willen, betrekken bij de herdenking bij Uncle Beach. Ze maken dan een gedicht of helpen mee om de kransen aan te reiken. Op deze manier voelen ze nog meer wat er zich bij de bevrijding van Vlissingen heeft afgespeeld.

Cor Zuiddam

Bestuurslid van de Stichting betekent voor mij herdenken, herinneren en waarschuwen voor herhaling van oorlogsgeweld, vervolging en moord op Joden, zigeuners, e.a. groeperingen.

Cor Zuiddam

Adviseur bestuur

Drs. Cor Zuiddam, opgegroeid in een ondernemersmilieu. Na de studie bedrijfseconomie managementfuncties in het bedrijfsleven. Vanaf 1979 onderwijsfuncties economisch beroepsonderwijs en diverse bestuurlijke functies op verschillende sociaal- en culturele terreinen. Altijd getracht een goed evenwicht tussen werkkring en maatschappelijke bijdrage te realiseren.

Jaap-Ventevoge4

Ik wil voorkomen dat met het uitsterven van de echte bevrijders de gedachte post vat dat herdenken niet meer hoeft

Jaap Ventevogel

Adviseur bestuur

Jaap Ventevogel (1943) was betrokken bij tal van verenigingen en organisaties in Vlissingen en daarbuiten. Van beroep was hij Makelaar in Assurantiën en pensioenadviseur (1970-1982). Daarnaast raadslid van Vlissingen, statenlid en gedeputeerde van Zeeland (1970-1991). Vervolgens adviseur en (interim) bestuurder (1991-2006).

Werkgroepen

De activiteiten van de stichting worden uitgevoerd door de volgende werkgroepen.

Historische Documentatie

Léon Dewitte (voorzitter)

Rens Flipse
Truus Ventevogel
Hans Sakkers
Niek Peters
Adviseur: Ad Tramper gemeente –archivaris (schuift aan op grond van de agenda)

Website

Marianne Reinders-Stijnman
Jaap Ventevogel
Jo de Ridder

Herdenking Bevrijding Vlissingen

Epjan Kwast
Jo de Ridder
Pieter Ventevogel

Educatie

Epjan Kwast
Jo de Ridder
Ineke Herbers
Michelle Roose

Vrijwilliger worden?